A parfümök illemtana Görög Ibolya Protokoll szakértő szemével

A parfümök illemtana Görög Ibolya Protokoll szakértő szemével

A parfümök illemtana Görög Ibolya Protokoll szakértő szemével

Megtisztelte oldalunkat Görög Ibolya Protokoll szakértő

Parfüm Neked webshop – Mi a véleménye a “láthatatlan ruháról” az Illatról?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Egy találkozáskor, divatos szóval a kommunikációban, megítéljük az illető szavait (7%), a hangsúlyokat (38%), a látványt (55%). Ezeket agyilag tudjuk módosítani, „nem  nézem azt a szemölcsöt a nyakán, csak a szavait figyelem!”  – de az orromat nem tudom befogni. A szaginformáció elsődleges. Az állatvilágban jelentős ez az élelem felkutatásában, a szaporodásban – de az emberiség történetében is mindig ott volt. Ismerjük az egyiptomi sírok mélyéről előkerült parfümtartókat, amelyeken pár ezer év után is érződik a jázmin illata. A római birodalomban aranyárban vették a keleti fűszereket, esszenciákat. A körülmények változásával később másképp álltak a kérdéshez, mondjuk a középkorban jobban elviselték a bűzt, hozzászoktak, hogy az utcákon folyt a szennyvíz. A bigott vallásosság miatt a fürdés is erkölcstelennek számított, meg volt a napja, hogy mikor szabad. Azt, gondolom, mindenki ismeri, hogy Napóleon egy-egy csata után írt a nejének, hogy „megyek, ne fürdjél le”. Neki nem konveniált a szappanszag. A polgárosodás, az ipari fejlődés, a csatornázás és vízellátás fejlődésével divattá vált a mai értelemben vett ápoltság. Nehezen viseljük el a hónalj- és egyéb szagot, hogy ne is taglaljak több forrást. Volt egyszer egy reklám, a lány készült a randira, fürdés, kölni,  fehérnemű, rúzs – és a csóknál a fiú elhúzta az orrát a szájszag miatt.

A higiénia a fejlett világban abszolút természetes igénnyé vált. A dezodor evidens, de a parfümök használata már divat kérdése. És persze a jó ízlésé is.

Parfüm Neked webshop – Milyen a jó választás? Eseményhez, napszakhoz válasszunk Parfümöt?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Elsősorban a személyiségünkhöz válasszuk meg az illatot. Egy szigorú angolos eleganciával öltözködő cégvezető asszony nyilván nem fog erotikus, buja illatot választani. A napi használatban visszafogottabb a parfüm. Ha este partira megy, használhat kihívóbbat. Csak – és lehet, hogy most rosszallják a tanácsomat, hiszen evidencia – előtte zuhanyozni kell, lemosni az előző illatot. Ha színházba vagy ünnepi vacsorára megyünk, tehát zárt helyiségbe, fix helyre, akkor nagyon fukarul használjuk, a mellettünk ülők ne ájuljanak bele az illat-buborékunkba.

Parfüm Neked webshop – Mint a ruházatok viselésének az illatoknak is van protokollja?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Az erős illat soha nem elegáns, ezt kellene leginkább megérteni a nőknek és a férfiaknak is. Tehát nem addig kell fújni magunkra, amíg már érezzük! Hiszen ha állandó illatot használunk, az orrunk azt megszokja. Nekem például évek óta azonos a parfümöm és tudom, hogy ha pár éve elég volt a phü-phü kétszer fújás, akkor ma is elég lesz. Pedig már nem is érzem.

Talán a legfontosabb tanácsom, hogy nem az a jó illat, amit már kilométerekről érzünk, a liftben még egy óra múlva is érződik, ki volt bent. Az a jó, mikor elmegyünk valaki mellett és utólag szippant bele a levegőbe, hogy milyen kellemes, ki megy el mellettem?  A békebeli időkben (19. század eleje) az volt a hölgyeknek szóló tanács, hogy a ruha uszályának a végére csöppentsék a rózsavizet, és mikor sétálnak a promenádon, a szél felemeli az illatot. Mondjuk ma nincs uszályos ruha, azt sem nagyon tudjuk már, mi a promenád.. De a tanács nem rossz!

Vannak helyzetek, amikor tilos az illatszer, ilyen az uszoda, szauna, wellness, edzőterem, kórház, emberek közelében végzett szolgáltatás (fodrász, egészségügyi dolgozó, tanár stb.). Nyilván nem örülnénk annak sem, ha a pékségben a finom, frissen sült kenyér illata mellé bezavarna az eladó orrba vágás szerű fűszeres illata.

Parfüm Neked webshop – Mi a helyzet a Magyar férfiak parfüm protokolljával?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Szerencsére ma már nem csak elfogadottá, de divattá is vált, hogy a férfiak adnak a külsejükre, az illatukra. Hm… legalább is többnyire..  Egy középiskolában tartottam előadást az érettségi előtt álló fiúknak, lányoknak, és kaptam egy levelet az egyik fiútól: „ Ha az arcszeszem  és a parfümöm különböző márkájúak, használhatom-e őket egyszerre és ha sok, melyik élvez prioritást?”  A válaszom: „Az arcszesz borotválkozás után szinte már kötelező, a parfümöt tartogassa alkalmakra.”  A férfiaknak meg kell érteniük, hogy az ápoltság, a visszafogott illat nem a metrószexualitás, hanem a XX.. század elvárása.  Az alaptanácsom ugyanaz, ne marokkal szórják magukra, a kevesebb az elegáns.

Parfüm Neked webshop – A Szakértő márka hű vagy kalandozik az Illatok világában?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Én a huszon-éveim második felében kezdtem el használni parfümöt. Volt egy illat, amit kedveltem, a L’art du Temps (Nina Ricci). Ezt használtam mindig. Aztán hatvanhoz érve már nem tetszett. Feltehetően azért, mert jellemzően „fiatalos” illat és hát a látvány már nem harmonizált vele. (Na, ezt finoman fogalmaztam!). Váltottam az örök nő illatára, ma a Channel-5 a parfümöm. És csak két pici fújás a nyakamra. Ennyi!

 

Parfüm Neked webshop – Lehetnek  az olcsóbb kategóriájú illatok is minőségiek?

Görög Ibolya Protokoll szakértő – Ezt nem tudom, soha nem voltam az árak rabja. Lehet elegáns egy áruházi blúz is, nem baj, ha nem butik vagy szalon terméke. A parfümökkel is így van, gondolom. Azt hallottam  egyik ismerősömtől, hogy az olcsó parfümök rövidebb ideig érződnek a bőrön. az ő esetében arra gondoltam, hogy még szerencse…

 

Szerző: Görög Ibolya

3 thoughts on “A parfümök illemtana Görög Ibolya Protokoll szakértő szemével

  1. Andor says:

    Kedves Ibolya,
    A promenádon a ruha uszályára csöpögtetett történelmi kép nagyon elgondolkoztató volt.
    Gondolom, hogy Egyiptomig is és ki tudja meddig lehetne visszamenni az időben, hogy az ember szeretett volna kitűnni egy illattal a tömegből. Széleskörű ismereteit és szakértelmét nagyon köszönjük!
    Tisztelettel, Póczos Andor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük