Cuba Parfüm Royal Havannában a Floridita bár Daiquirivel

Cuba Parfüm Royal Havannában

Cuba Parfüm Royal Havannában a Floridita bár Daiquirivel

A Cuba Parfüm Royal Havannában a Floridita bárban Daiquirivel tisztelgett a legendás író, Ernest Hemingway ( 1899 – 1961) emlékének.

A Capitoliumtól nem messze található Havanna egyik legtöbb éttermét, bárját rejtő utcájában Havannában a Floridita bár.   

Floridita bár

Ennek sarkán van Havannában a Floridita bár, ami előtt délelőtt, este egyaránt nyüzsgő turisták sokasága vár bebocsátásra. A csokornyakkendős fehér inges ajtónálló igazán csak egy koordinátor aki mosolyogva invitál és türelemre int ha teltház van a bárban.

Érthető a türelmetlenség a turisták részéről hiszen vérpezsdítő kubai ritmusok és a jégturmixok zaja  hívogatja őket. És persze már az utcáról kiveri a szemüket az a másfél ember nagyságú Daiquiris pohár ami a bár jelképe. Ebben a bárban 98%-ban Daiquiri koktélt kevernek ami a hely illusztris legendájának Ernest Hemingway író kedvence volt a Mojito mellett.

A Nóbel-díjas regényíró Az öreg halász és a tenger írója nagy ivó hírében állt. Élete utolsó szakaszát Havannában élte le és itt a hajnali ébredés és írás után már italozott majd 11 felé besétált a Floriditába ahol társasági életet élt, ivó versenyeken vett részt amit többször meg is nyert.

Egy sima Daiquiri 3 CUCC vagyis konvertibilis Peso ami kb 900.- Ft. A Papa Hemingway Daiquiri ami teljesen olyan mint amit az író fogyasztott  5 CUCC értékű. A bárban mindjárt a bejárat bal oldalán egy kis zugban játszik az 5-6 fős zenekar akik fergeteges tempót diktálnak vagy éppen kicsalják a vendégek könnyeit. A pult végig fut a bárban de a legnevezetesebb  a sarokban könyöklő Hemingway életnagyságú bronz szobra. A szobor mellett a falon egy kép Fidel Castróval, barátjával egy korabeli felvételen.

Hemingway életnagyságú bronz szobra

Mint ha mi sem történt volna és mint ha egy éppen elmerengő vendég támasztaná a pultot úgy olvad bele az író szobra a sok turista között.

Kedvenc koktélja a Daiquiri ami  fehér rum, lime, cukor alkotórészeivel a turmixokban keverednek a jéggel.

Mint a videón látjátok a NÉBIH leadná a szerelést ha meglátná ezeket a mixereket akik semmilyen mércét nem használnak de a szemükön látszik, hogy minden alkotórészt pontosan adagolnak.

minden alkotórészt pontosan adagolnak

Úgy gondolom, hogy megtaláltuk a helyiség ritmusát mert mindenhova eljutottunk benne. A Cuba Parfüm Royal 100ml megtisztelő társaságba került Ernest Hemingway szobrával! Ha megnézitek a videóban is szinte harmonizálódik a látvány az ital és a szivart idéző design, szín a Cuba Parfümmel.

Ha teheti a turista helyet foglal a kis asztaloknál és így kényelmesen figyelheti ezt az igazi kubai feelinget! Nagyjából ezt látja a székéből – A bejáratnál hömpölygő tömeg próbálja megtalálni a helyét a bárban ahol három cél van. 1. Megközelíteni a pultot, szemkontaktust teremteni egy pincérrel, hogy a rendelését leadhassa. 2. Valahogy itallal a kézben eljutni a sarokban könyöklő Hemingway bronz szobráig egy emlékezetes fotó ereéig . Persze ezt párosan vagy hármasával teszik, hogy mindig vetésforgóban legyen a fotós a fotózandó párral. 3. Ha ez a kettő már megvolt és 2-3 Daiquiri lecsúszott a torkán akkor a zenekar kerül a fókuszba! Vagy sikerül rálátnia az épp ott táncoló 1-2 párra vagy maga közelíti meg a parkettát egy kis imitált salsázásra. A jobb hátsó sarokban található egy kis ajándék asztal tükörrel ahol reklám pólókat és egyéb ajándéktárgyakat árusítanak. Ez kevésbé van kihasználva.

reklám pólókat és egyéb ajándéktárgyakat árusítanak

A pultnál a mixerek tevékenysége tényleg lenyűgöző a folyamatos munka miatt. A teltházas bár nem ad időt nekik pihenőre. Ahogy valóban a rumosüveget forgatják és  adagolják az megfogja a szemet.

Amikor kész a mix akkor külön muzsika a szemnek, hogy a turmix tartalma pont két pohárra elég és ezt a pultnál tátott szájjal figyelik.

A mi látogatásunknál épp a Los Hermanos együttes játszott. A hegedűs hölgy kiemelkedően feldobta az előadásukat. Az ütős hangszerek egyszerűen megbolondítják a zenét és tüzelik a helyiségben ülőket, táncolókat.

Los Hermanos együttes

A bárokban zenélő muzsikusok általában magukat kell, hogy eltartsák. Ezt 2-3 zeneszám után körbe hordozott kis kosár és a benne lévő  saját CD jelzi. Nagyon kedvesen kérik meg a vendégeket, hogy ha tetszett amit hallott, látott tegye már meg, hogy a zsebébe nyúl és honorálja a színvonalas produkciójukat. 70%-ban működik ez a támogatási forma a turistáknál. 30%-uk bevarrott zsebű. Nagyon érdekes, hogy milyen figyelemmel kísérik a közönséget! Aki fizetett ahhoz még véletlenül sem mennek oda kétszer. De aki meg akar lapulni a tömegben az nem menekül. De ez így van jól és így működik évszázadok óta.

Havannában a Floriditában valóban megállt az idő. Ha az ember figyelmen kívül hagyja a modern telefonokat a méregdrága fényképezőgépeket  akkor mint ha 100 évvel korábban járnánk a szigeten. Talán ez a keveredés a szocializmus diszkrét bája és a bárban érezhető kapitalista elegancia disszonanciája az ami Kubát és azon belül Havannát vonzóvá teszi számunkra. Sehol a karibi térségben nincs ehhez fogható.

Ha szereted a latin zenét és embereket, a jeges italokat a 30 fokos melegben akkor Havannában a Floridita a Te helyed!
Ide kattintva megnézheted a videónkat is!

Több infót találsz még itt:  Facebook: https://www.facebook.com/Cuba.Parfum.Hungary/
Instagram: https://www.instagram.com/cubaparfum/
Felírtakozhatsz a YouTube csatornánkra: https://www.youtube.com/channel/UCnl-9yklIp-fcx8-GCAxVMA?sub_confirmation=1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük