Az illatok besorolása – Illatcsaládok és összetételek

Az illatok besorolása

Az illatok besorolása – Illatcsaládok és összetételek

Az illatok besorolása sokszor nem egyszerű. Érezted már, úgy hogy nehéz értelmezni, amit az illatok dobozán leírnak? Ha igen, az alábbi útmutató segítségedre lesz!

AZ ILLATOK BESOROLÁSA ÉS TÍPUSAI

Eau de Cologne: Az eau de cologne elnevezés általában alacsony, cc. 2-4%-os koncentrációjú parfümöt jelent. Ideális választás meleg nyári napokra.

Eau de Toilette: az eau de toilette  5-10%-os koncentrációjú, könnyedebb parfümfajta. Illata frissítő, érezhető órákon át, de nem tart egész nap. Használata inkább tavaszra és nyárra ajánlott.

Eau de Parfum: az eau de parfum az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb parfüm koncentráció, mely alapjegyből, szívjegyből és fejjegyből tevődik össze és 15-20% között parfümolaj tartalommal bír. Illata órákig tart, az alap illatjegyek akár 24 órán át is, így igen alkalmas egész napi használatra. Használata: permetezze a ruhájára és a hajára.

Parfum: A parfüm tartalmazza legmagasabb koncentrációban a parfümolajat 20-30%. Alapjegyből, szívjegyből és fejjegyből álló elegye fokozatosan bontakozik ki, így egész nap tart. Használata: csöppentsen/permetezzen belőle a csukló belső részére.

ILLATOK ÖSSZETÉTELE

Kompozíció: több parfüm-jegyből vagy összetevőből álló, egyedülálló illat-kompozíció.

Fejjegy: amikor megszagolunk egy illatot, először a fejjegyében találó összetevőket érezzük. Ezek általában markáns illatok, amelyek gyorsan elpárolognak. 

Szívjegy: a szívjegyben található komponensek tovább megmaradnak, mint az alapjegy összetevői, de kevesebb ideig érezhetőek, mint a fejjegy tagjai. Általában a virágos vagy a zöld illatkomponensek közül kerülnek ki: például rózsa vagy levendula.

Alapjegy: az alapjegy a parfüm leghangsúlyosabb része. A szívjegy és a fejjegy teremti meg az illat fő hangulatát és stílusát, míg az alapjegy általában csak 30 perc eltelte után érezhető. A pézsma az egyik legnépszerűbb alapjegy.

ILLATCSALÁDOK

Virágos: virágok illatából álló kompozíció. Közkedvelt kombináció a narancsvirág, a bazsarózsa, a narancsvirágolaj és a frézia. Olyan virágos illatot is létre lehet hozni, amelyben egy virág illata dominál, például a rózsáé.

Gyümölcsös: bármilyen gyümölcsről is legyen szó, legyen az málna, alma, grépfrút vagy citrom, a gyümölcsös illatok friss és nőies hatást nyújtanak.

Orientális: az orientális illatok legmarkánsabb összetevője az ámbra. Általában édes és meghitt hatást keltenek, rendkívül közkedvelt illatok. Sok esetben társítanak jegyeihez tonkababot és vaníliát.

Fűszeres / Fás: ezek az illatok körbeölelik a viselőjüket. Fűszeres válfajaik gyakran tartalmaznak dohányt, fahéjat, szantálfát, cédrust vagy friss gyömbért. A fás – fűszeres illatok népszerű összetevője a pacsuli.

Platinum Design - Ha unod már az egyhangúságot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük